Design op dinsdag – Financieel Ontwerp – Rente 0,0% (deel V)
22 december 2020
Maak jij financiële ontwerpfouten?
Bij het bouwen van een huis, weet iedereen dat een goed ontwerp belangrijk is. Zonder dat ontwerp, wordt wonen mogelijk een fiasco. Hetzelfde geldt voor kleding, een zakelijke dienst, gebruiksvoorwerpen, lesmateriaal, etc. Bij al dit soort zaken is er ruim aandacht voor het design.
Ook voor je financiën is een goed ontwerp belangrijk. Ik leg je graag uit waarom en hoe je ontwerpfouten kunt voorkomen.
Waarom is een goed financieel ontwerp belangrijk?
Net als bij een huis of een kledingstuk, voorkom je met een goed ontwerp nare verassingen achteraf. Bovendien worden de consequenties van fouten in een ontwerp steeds groter naarmate de tijd vordert. Een goed ontwerp is daarom duurzaam, flexibel en tijdloos.
Hoe voorkom je ontwerpfouten?
Door goed te blijven nadenken en eerlijk te zijn tegen jezelf.
Neem bijvoorbeeld het onderwerp sparen. Dat is niet meer wat het is geweest. Toch leidt dit bij veel mensen niet tot het aanpassen van het financiële ontwerp en dus tot actie. De redenen: geen zin, te veel gedoe, geen noodzaak, want je verdient genoeg, geen alternatief, want beleggen brengt ook risico.
Meestal zit het gebrek aan actie echter “verborgen” in het financiële ontwerp. Daardoor zie je niet of niet direct de negatieve effecten van inflatie en belasting op je spaargeld. Hier geldt: “no direct pain, no direct problem”.
Bijvoorbeeld:
- Je betaalt de box III belasting van een andere rekening dan van je spaarrekening. Hierdoor ontstaat verwarring. Je ontkent verbanden die er binnen je financiën zijn.
- Je onttrekt en voegt spaargeld toe, op andere data dan de peildatum van je vermogen. Op zich is dit niet vreemd en zal het regelmatig voorkomen. Er bestaat dan wel de kans dat je met de verkeerde rendementen rekent. Of dat je deze berekening niet eens maakt. In deze gevallen zijn rendement en spaarvermogen gemixt.
- Je saldeert bij de aangifte de box III belasting met je hypotheekrenteaftrek. Dit leidt tot overschatting van je spaarrendement en onderschatting van je financieringslasten.
Voorkom dit soort fouten door een betere structuur aan te brengen in je financiën.
Je bent niet de enige die fouten maakt.
Het is moeilijk om helder na te denken over je financiën. Zeker als je in een onbekende situatie als “het nieuwe normaal” zit. Toch is het belangrijk om ook nu de ontwerpfouten uit jouw financiën te halen. Dit brengt je in de lead van je financiën en voorkomt nare verrassingen achteraf.
Terug naar overzicht